Skip to content

Spelregels Schaken

Het is natuurlijk belangrijk om te weten hoe het schaakspel werkt:

Het bord heeft zwarte en witte velden van 8 x 8. Deze zijn genummerd. Van links naar rechts is A t/m H en van onder naar boven 1 t/m 8. Een team heeft witte stukken en de ander zwarte stukken. De beginstand moet h1 een wit veld zijn. En de Dame gaat altijd op haar eigen kleur. Dus de beginstand is als volgt (vanuit wit gezien, en zwart stel zijn/haar stukken precies op in de zelfde volgorde):
Toren op a1, Paard op b1, Loper c1, Dame d1, Koning e1, Loper f1, Paard g1, Toren h1. Op de tweede rij stel je de pionnen op.

Nu je de beginstand hebt opgezet moet je weten welke stukken je hebt en hoe deze bewegen:

De Koning (K)
Gaat recht of schuin in alle richtingen, maar slechts één veld per keer.
De Dame (D)
Gaat schuin en recht, naar voren, naar achter en opzij, zoveel velden als zij wil.
De Toren (T)
Gaat recht, naar voren, naar achter of opzij, zoveel velden als hij wil.
De Loper (L)
Gaat schuin, naar voren en naar achter, zoveel velden als hij wil.
Het Paard (P)
Gaat een veld schuin en een veld recht, in alle richtingen. Het paard mag als enige stuk over andere stukken heen springen.
De pion mag alleen naar voren. Bij de eerste zet mag hij kiezen tussen één of twee velden naar voren. Daarna mag hij per keer maar één veld vooruit. De pion slaat anders dan hij gaat: een veld schuin naar voren. Een pion die aan de overkant komt verandert in een ander stuk van dezelfde kleur. Hij mag ieder stuk kiezen, maar niet de koning.

Stukken slaan.
Een stuk slaat een stuk van de andere kleur, door op het veld van het geslagen stuk te gaan staan. Het stuk dat geslagen is verdwijnt van het bord.

Rokade
Een bijzondere zet is de rokade. Bij deze zet doet de koning twee stapjes naar links of naar rechts in de richting van de toren. Daarna springt de toren over de koning heen en gaat aan de andere kant naast de koning staan.

Ben je geïnteresseerd om meer te leren? Oss heeft een bekende schaakclub. Zij bestaan al 80 jaar! Je kunt jezelf inschrijven en er is meer informatie op hun website.

Volg ons en blijf up-to-date